Corporate business is very strong in the region. It has ranked third in Sweden for three years in a row, it is growing steadily and female entrepreneurship is highest in the country. If you look at the growth in the number of companies in the northern counties of Sweden, the companies in Jämtland Härjedalen have grown fastest.
JÄMTLAND HÄRJEDALEN HAR CA
EN BRED BRANSCHBREDD MED
ÖSTERSUNDS KOMMUN
2016
När regementena lades ner 2005 valde Östersund och Jämtland Härjedalen att satsa framåt. Det ledde till en stark företagaranda och ett mycket bra och givande samarbete mellan det offentliga och det privata näringslivet. Det har bibehållits och idag finns flera starka branscher som vi ser stor potential att växa ytterligare.
Byggboomen märks starkt även i vår region. Framförallt i de fjälldestinationer där byggandet aldrig verkar ta slut. Åre, Funäsdalen och Vemdalen är några orter som ropar efter fler bygg- och entreprenadföretag.
Enligt den regionala turistorganisationen Jämtland Härjedalen Turism (JHT) omsätter besöksnäringen nästan 5 miljarder kronor varje år och genererar motsvarande 7 000 årsarbeten.
Inom tillverkningssektorn sticker flera företag ut med en internationell höjd på sina produkter. Mer än 90 procent av kunderna för industrin finns utanför regionen vilket innebär en stor insikt kring logistik och transport av produkter.
BOSTADSRÄTT
Cirkapris per m²:
Stor-Stockholm: 59.000 kr
Stor-Göteborg: 43.000 kr
Jämtlands län: 24.000 kr
VILLA
Cirkapris per m²:
Stor-Stockholm: 44.600 kr
Stor-Göteborg: 34.900 kr
Jämtlands län: 17.000 kr
FRITIDSHUS
Cirkapris per m²:
Stockholms län: 42.900 kr
Västra Göralands län: 43.600 kr
Jämtlands län: 27.000 kr
består av åtta kommuner på ett område som är lika stort som Nederländerna och resurser i form av skog, mark och vatten finns i mängder. De som bor här trivs, ofta tack vare just de miljöer som finns. Allt fler vill flytta hit, och att det finns lokaler och marker redo för att sättas i bruk vet vi.
Det förnyelsebara Jämtland Härjedalen är ständigt på tapeten kring energiförsörjning. Här finns alltifrån vindsäkra öppna ytor till innovatörer som skapar trygg och säker energi från solens strålar.
JÄMTLAND HÄRJEDALEN BESTÅR TILL
DET FINNS
VARAV
2016
Vattenkraften är en av Jämtlands äldsta energikällor och ryggraden i vår elproduktion. Det finns totalt 82 vattenkraftverk i regionen som tillsammans producerar cirka 12 TWh/år vilket motsvarar cirka 17 procent av hela Sveriges produktion av el från vattenkraften.
Skandinaviens största vindkraftsområde invigdes sommaren 2016. I kommunerna Ragunda, Strömsund och Sollefteå står därav 149 vindkraftverk.
I Oviken ligger Innosund som specialiserat sig på energi- och miljöinnovation och levererar solcellsanläggningar till hushåll och företag.
Jämtland Härjedalen består till 64 % av skog. Det har varit en av basnäringarna och stora inkomstkälla i regionen sedan urminnes tider. Under senare år har Jämtland Härjedalen blivit känd för att ta vara på andra värden än bara skogsråvaran inom de gröna näringarna och småskaliga produkter har utvecklats till välmående
verksamheter.
De gröna näringarna har på flera sätt stor betydelse för människorna här. Ekonomiskt uppgår Jämtlands totala BRP till 37,5 miljarder. Jord- och skogsbruket omsätter över 6 miljarder. 40 % av arbetsställena och 6 % av arbetstillfällena finns inom de areella näringarna.
Näringslivet
investerar
På det steniga kalfjället på toppen av Glötesvålen har Ikea satsat över en miljard kronor på 30 vindkraftverk som huserar på tusen meters höjd över havet. Det gör att företaget producerar mer förnybar energi i Norden än vad de samlade verksamheterna i Norden förbrukar.
Det som kännetecknar utbildningsväsendet i Jämtland Härjedalen är förmågan att jobba tillsammans med näringslivet och snappa upp de behov som finns. Mittuniversitetet och näringslivet samverkar bland annat genom så kallade Kompetenskontrakt. Det är en enkel avsiktsförklaring mellan arbetsgivare och Mittuniversitetets utbildningsprogram som syftar till att bygga starka relationer och långsiktigt utbyte. Lokala arbetsgivare får på ett naturligt sätt komma i kontakt med studenterna i ett tidigt skede och
säkerställa att de senare får den arbetskraft de söker.
MITTUNIVERSITETET HAR LEDARTRÖJAN
Mittuniversitetet är vårt draglok i den akademiska världen. Mittuniversitetet har två Campus, Sundsvall och Östersund. Cirka 6.500 studenter är inskrivna på Campus Östersund.
SCIENCE PARK MED INKUBATOR
Peak Region Science Park är regionens stöttepelare inom innovation och är en plats där idéer från vår region kan påverka Sverige och världen. Science Parken inrymmer idag inkubatorn som främjar och underlättar nystartade företags väg mot tillväxt och lönsamhet. Samt Peak Innovation som ska se till att företagare och forskare inom sport, turism och friluftsliv möts. Poängen är att konkreta forskningsresultat, privata näringslivet och nya entreprenörer ska gå hand i hand för att kläcka idéer och attrahera investeringar.
Inom GRÖN ENERGI finns det nationella forskningsprojektet Green Highway Test arena som är en fossilbränslefri transportkorridor på 46 mil från kust till kust där svenska och norska regeringen har utnämnt sträckan som ett prioriterat område för eltrafik. Längs med sträckan hittar man en mångfald av olika initiativ kopplade till fossilbränslefria transporter.
I nuläget bedrivs flera testarenor inom distanssjukvård som exempelvis Virtuella akutrum (läkarundersökning jourtid via distans), läkarbesök via nätet, Virtuella hälsorum (egen provtagning), Trygghet i hemmet för äldre boende och patientnära ultraljudsdiagnostik med mera.